Samen voetballenColumn: Samen voetballen

Door: Wim van Ernich
5 april 2016

Wonend in Deursen-Dennenburg en werkend in het aangrenzende Ravenstein, werd ik gevraagd om te helpen bij de samenwerking tussen de twee lokale voetbalverenigingen. Twee culturen met ieder een lange historie en sterk lokaal identiteitsbesef; 'dat doet zeer' is je eerste gedachte.

Oss als 'moedergemeente', had de knuppel in het hoenderhok gegooid. Er moet bezuinigd worden en beide verenigingen beseften dat samenwerken echt noodzakelijk was. Uit het eigen netwerk van beide verenigingen hebben we commissies gevormd, die vanuit hun verantwoordelijkheid met de opdracht aan de slag zijn gegaan. Met een groot gemeenschapsgevoel presenteren de beide verenigingen nu hun resultaten en tonen, ondanks historische- en fysieke grenzen, hoe ze in staat zijn te netwerken.
Als verschillende gemeenschappen, over je schaduw heen zo zelf de toekomst aansturen, is in mijn ogen de kern van het noodzakelijke transformatieproces, waar we als gemeenschap voor staan.

Zonder duidelijke aanleiding was dit proces niet gestart, in de uitwerking moet iedereen, voelen, ervaren, uitproberen en zo de nieuwe vereniging leren te vormen. Gemeenten staan voor dezelfde uitdaging. Zij moeten in hun rol- en positie name, dezelfde netwerkpartner worden als de beide verenigingen ten opzichte van elkaar. Wanneer het de gemeente en de beide voetbalvereningen lukt om de noodzakelijke vervolgstappen samen te maken, dan laten we zien dat we maximaal samen sturen. Geen gemeentelijke scheidsrechter, maar allemaal als spelers in hetzelfde veld.

 

Thermiek
Walstraat 48
5371 AM Ravenstein

Meer informatie?
Neem contact met ons op:
Telefoon: 0486 416 143
E-mail: info@thermiek.nl
Volg Thermiek:
LinkedIn
Wim van ErnichWim van Ernich